maanantaina, helmikuuta 04, 2008

Kupoli tuotoskilpailu 08.

Ajattelin tässä muiden blogitekstien valmistuessa mainita että voitin vuoden alussa kupoli.net:in Tuotoskilpailussa yleisöäänestyksen papercraft kyhäelmälläni. Kisan idea pähkinänkuoressa oli tuottaa mikä tahansa kupoliaiheinen kilpailutyö. Suomessa papercraftit eivät ole kovinkaan tunnettuja, mutta käytännössä ne ovat paperista kasattuja 3D malleja. Papercrafti on aika lähellä origamia, mutta erona on se että papercrafteissa leikellään ja liimaillaan palasia yhteen, joten mahdollisuus tehdä monimutkaisia malleja on tietysti parempi. Ajattelin vähän dokumentoida papercraftin tuottamista, koska se on varmasti monelle aika pimennossa.
Tässä on siis lopputulos. Mutta ennen tätä täytyy tehdä aikamoinen läjä hommia. Koko projekti lähtee luonnollisesti ideasta, pohjimmiltaan hain itse kupolin tekstiä, koska se on jo varsin vaativa papercraft projekti tekstin fontin takia. Aloitin hommat etsimällä kupolin logon, ja sainkin kupolin pääjehulta vehiltä sen hyvälaatuisena. Koska kupolin logo on suhteellisen monimutkainen päätin yksinkertaistaa sitä mahdollisimman paljon, toteutin tämän vektoroimalla logon.

Vektoroinnin jälkeen exporttasin muodon 3Ds maxiin. Max tukee ai formaatin importtausta, joten sille on helppo lisäillä yksinkertaisia vektoreja.


Kun 3D malli on valmis, tuodaan se pepakura nimiseen ohjelmaan. Tämä ohjelma on luotu helpottamaan 3d-mallien kääntämistä papercraftiksi. Pepakura osaa suht automaattisesti lyödä paperille tarvittavat osaset joilla paperimalli saadaan kasattua, mutta jokatapauksessa suurin osa tämänkin papercraftin tekemisestä meni pepakuralla säätämiseen. Suurin osa ajasta menee siihen että mietit ja tutkit että mihin kohtiin kannattaa laittaa paperiset ulokkeet ja mitkä osat ovat irti toisistaan jne. Loppuvaiheessa päädyin myös merkkaamaan värillisillä reunuksilla että mikä kohta kirjaimesta menee mihinkin palaseen, joka helpottaa kasaustyötä huomattavasti.

Kun palaset on eroteltu ja malli tarkkaan tutkittu, voidaan se viimein tulostaa ja aloittaa kasaus, yleensä vasta kasausvaiheessa keksii ja huomaa suurimmat ongelmat, eli kannattaa testata kasausta ensin itse, ennenkuin menee julkaisemaan keskeneräisiä papercrafteja.

Kasausvaihe on aika pitkälti arskartelua, mutta erittäin tarkkaa sellaista. Papercraftien kasauksessa on muutamia jippoja jotka kannattaa tietää. Veitsen käyttö on lähes pakollista tarkemmissa malleissa, mutta tavallisia saksiakaan ei kannata unohtaa, suorat viivat kannattaa leikata veitsellä ja viivoittimella, saksilla saa taas mielestäni paremmin pyöreät ja nopeat leikkaukset, missä ei tarvita niin paljoa tarkkuutta.

Taitoksien tekeminen helpottaa papercraftien tekoa älyttömästi, Itse käytän taitosten tekemiseen tylsää veistä. Tällätavoin taitoksista tulee suoria ja teräviä.

Lopulta kun osat on leikelty aletaan liimailemaan paperinpaloja yhteen, tämäkin on oma taiteenlajinsa, mutta tästä meikäläisellä ei valitettavasti ole kuvia. Oikeanlaisen liiman ja paperin valinta auttaa tässä hommassa, paksulle paperille kannattaa käyttää paksua ja sakeaa liimaa, esim erikeepperiä, kun taas normaalille ohuemmalle paperille sopii ihan hyvin normaali paperiliima, itse käytän japanilaista Pentel paperiliimaa joka on nestemäisessä muodossa, sitä on helppo levittää vaikeisiinkin kohtiin jollain tikulla tai vastaavalla.

Siinäpä koko projekti sitten onkin, annetaan nyt vielä linkki kyseiseen papercraftiin jos joku innostuisi sitä kokeilemaan. En suosittele sitä kuitenkaan aloittelijoille, kannattaa aloittaa jollain helpommalla turhautumisen välttämiseksi.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hyvin nerokas papercrafti, pitää sanoa. Onnittelut siis voitostasi. :) En ole varsinainen Kupolifani, niin en taida kyseistä pepakuraa kasata, mutta uskon että kyseessä on varsin laadukas ja hyvin suunniteltu crafti.
Pieni nypläys juuri onkin näiden hienous, mitä hermolepoa parhaimmillaan. Ainakin minulle. <_>

anacron kirjoitti...

Kiitos vaan, aika kiireellä tuokin on väsätty, toivottavasti jaksaisin kehitellä jotain yleisempää tulevaisuudessa.