lauantaina, tammikuuta 12, 2008

Läppärin näyttö vga-porttiin.

Ostin jokin aika sitten kaveriltani vanhan läppärin rotiskon joka oli kokenut hieman kovia. Yksi ehjistä osista sattui olemaan näyttö. Monia on varmasti kiinnostanut joskus idea muunnella jostain vanhan läppärin näytöstä tietokoneelle toinen näyttö tai vastaavaa, ja tietysti olen itsekkin asiaa jo pidempään ajatellut. Nyt kun sattui olemaan optimaalisia osia niin päätin sitten ottaa selvää miten moinen käytännössä onnistuisi.

Homma ei todellakaan ollut niin yksinkertainen kun olisi luullut, pitkään googlettaessa ja foorumeita lukemalla selvisi että melkeimpä jokaisessa läppärissä on erilaiset näytöt ja "standardit" joten esim näyttöön ei voi vaan suoraan esimerkiksi kolvata vga-liitintä. Näytöissä ei myös ole minkäänlaisia säätöjä(virta, valoisuus, kontrasti jne) vaan ne hoituvat joltain läppärillä olevalta piiriltä.

Olennaisin tieto oli että läppäreiden näytöt toimivat lvds signaalilla, ja jotta näyttöön saisi kuvan tarvisi siis jonkin joka muuntaa vgan lvds signaaliksi. No vaihtoehtoja oli lopulta kaksi, joko ostaa näytönohjain jossa on lvds ulostulo tai ns universaali lvds muunnin, samankaltainen kuin normaaleista litteistä näytöistä löytyy sisältä, erona se että tämä muunnin tukisi useampia näyttömoduuleita.

Ongelmaksi tietysti muodostui hinta. 400-600$ muuntimesta ei ollut kauhean houkuttelevaa, ja todennäköisesti sitäkin olisi saanut viritellä aikalailla. Näytönohjaimen kanssa oli vähän sama juttu, hinnatkin pyörivät useiden satojen dollarien luokassa. Ylipäänsä ideana oli kuitenkin tehdä näyttö joka olisi esim helppo ottaa mukaan, joten näytönohjaimen kanssa virittely kannatti suoraan unohtaa.

Projekti jatkui näytön purkamisella, otin selville sen merkin ja mallin, ja etsiskelin sillä sitten sopivia muuntimia. Joltain foorumilta löysin lopulta vinkin että ebaysta saa todella halvalla moisia, ja tutkailin asiaa hetken. Heti ekalla haulla löytyi 30$ näyttöön sopiva muunnin.. add to basket *click clik* confirm payment.

Pari viikkoa meni ja paketti saapui postiin ongelmitta. Paketissa oli mukana kaikki tarvittavat piirit ja piuhat, sekä invertteri lcd näytön taustavalolle. Otin vanhat piuhat varovasti näytöstä irti ja tökkäsin uudet piuhat sen kummemmin manuaalia tutkimatta. Virtapiuhaa en heti kytkenyt kiinni sillä 12-volttisen muuntajan sisällä kolisi joku osa vähän epäilyttävästi ja päätin avata muuntajan. Sisältä löytyi irtonainen komponentti joka ei edes ollut irronnut piirilevyltä, vaan oli varmaan vahingossa tippunut kotelon sisään sitä sulkiessa. Oli kuitenkin ihan viisasta ottaa se pois, ties mitä oikosulkuja moisesta olisi voinut syntyä.

Tökkäsin muuntajan seinään ja siihen syttyi valo, eikä savujakaan yllättäen noussut joten tökkäsin sen kiinni muihin komponentteihin ja apropoo kuva ilmeistyi näytölle. Seuraavana projektina onkin tutkia saako muuntajaan lisää inputteja (manuaali ainakin viittasi siihen) ja tehdä näytölle joku järkevä kotelo.

Hintaa projektille syntyi vaivaiset 40 euroa, miettikääpä sitä.

4 kommenttia:

tumoas kirjoitti...

:------------------D

Sissadora kirjoitti...

Nöööörtttiiii.

Anonyymi kirjoitti...

Minulla on juuri identtinen läppärin näyttö ylimääräisenä. Millä hakusanoilla / minkä konvertterin hommasit?

anacron kirjoitti...

Jukka T: hain ihan ebaysta hakusanoilla "lvds controller" myyjänä oli eparts138, noita 30usd controllereita on tuolla iso pino, kuvauksessa on yleensä mukana lista toimivista näyttömoduleista.