keskiviikkona, lokakuuta 08, 2008

Debian agestar verkkokovalevyssä



Satuin löytämään mielenkiintoisen hackin, jossa agestarin verkkokovalevykoteloon vaihdetaan custom firmware joka mahdollistaa mm. debianin käytön laitteessa. Ideana on siis että laitteen muistiin laitetaan minimaalinen linux joka sitten käynnistää varsinaisen linuxin kovalevyltä jos se sellaisen löytää.

Omistan useammankin kappaleen Agestarin NSB3AHT verkkokovalevyjä, joten oli ilmiselvää että olin kiinnostunut viritelmästä. Vaikka hack on alunperin toteutettu toimimaan NSB3AS1T versiolla, sen pitäisi toimia molemmilla ihan yhtä hyvin ainakin sen perusteella että niissä on alunperin samanlainen firmware.


Kovalevykotelon sisälmykset ilman kiintolevyä

Laitteessa on yksi usb-portti ulkoisille laitteille. Alunperin tähän voi kytkeä toisen kovalevyn tai printterin joka on sinänsä jo todella kätevää. Linuxin asennuksen jälkeen sitä voi käyttää näihin, tai melkeimpä mihin vaan linuxin tukemaan usb-laitteeseen. Eli tässä mielessä ainakin usb portin ominaisuudet kasvavat järkyttävästi verrattuna alkuperäiseen firmwareen.

Tässä vaiheessa on varmaan jo selvää että tottakai asensin tämän heti alkuunsa omallekkin agestarilleni ja hyvinhän se siinä pyörii, nyt sille pitäisi vaan keksiä kaikkea kivaa käyttöä.

Alunperinhän kovalevyssä parhaita ominaisuuksia taisivat olla ftp, samba ja "torrent client", joten ehkäpä aloitan niillä.


Moon-buggy.. ehkä hienointa mitä linuxilla voi tehdä?

Jostain syystä koen huomattavasti kätevämmäksi ajaa torrentteja rtorrentilla screenissä kuin sillä alkuperäisellä http:ssä hankalasti pyörivällä ohjelmalla. Pääsen tietoihin käsiksi lähes mistä vaan ssh:n kautta. Nyt voi kätevästi kännykällä katsoa vaikka bussista onko lataukset valmistuneet... ehkä se ei kuitenkaan ole niin tärkeää, mutta kuitenkin.


rtorrent agestarilla.

Yksi Idea on liittää kovalevyyn usb-äänikortti ja liittää tämä sitten olohuoneen stereoille. Näin musiikkia voisi hallita kuka vaan samassa verkossa oleva. Vääntöä pitäisi riittää moiseen operaatioon ainakin kun vähän kikkailee.

Loppupeleissä tämä hack on kokonaisuudessaan aivan käsittämättömän hieno. Se nostaa mielestäni agestarin arvoa niin paljon ylöspäin, että sen ostamista kannattaa jopa jo harkita. Itsehän en tietenkään omistani ole luonnollisesti taaskaan maksanut penniäkään. Mutta se nyt ei kenellekkään pitäisi olla mikään yllätys.

edit: Kommenteista tuli ilmi että ehkä olisi tarpeellista kertoa hieman laitteen tehoja. Sillä tämä ratkaisu ei välttämättä ole niin tehokas että se sopisi kaikkien käyttötarkoituksiin. Joillekkin saattaa olla tehokkaampaa kuitenkin hyödyntää sitä vanhaa pentiumia kuin agestaria sillä tehot ovat kuitenkin aika rajoitetut.

anacron@star:~$ cat /proc/cpuinfo
Processor : FA526id(wb) rev 1 (v4l)
BogoMIPS : 153.19
Features : swp half
CPU implementer : 0x66
CPU architecture: 4
CPU variant : 0x0
CPU part : 0x526
CPU revision : 1
Cache type : write-back
Cache clean : cp15 c7 ops
Cache lockdown : format B
Cache format : Harvard
I size : 16384
I assoc : 2
I line length : 16
I sets : 512
D size : 16384
D assoc : 2
D line length : 16
D sets : 512

Hardware : STAR_STR9100
Revision : 0000
Serial : 0000000000000000

anacron@star:~$ free -m
total used free shared buffers cached
Mem: 28 27 1 0 3 12
-/+ buffers/cache: 11 17
Swap: 101 4 97


5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tämähän on aivan loistava!

Olin juuri etsimässä vanhan koneeni mATX-emolle koppaa ja siitä sitten olisin tehnyt palvelimen. Mutta tämähän on paljon parempi :D. Taitaa mennä pian tilaukseen tuo NSB3AS1T

anacron kirjoitti...

Siitä vaan, mutta kannattaa muistaa että kyseisen laitteen prosessoriteho ei ole mitään kovinkaan ihmeellistä, eli jos haluat tehokkaan serverin ilman kompromissejä kannattaa tyytyä ihan perinteiseen tietokoneeseen. Jos tarkoituksena on lähinnä pyörittää irssiä ja henkilökohtaista ftp:tä jne. niin silloin tämä verkkokovalevy on todellakin toimiva ratkaisu.

Vastaavia linuxia ajavia verkkolaitteita on toki muitakin, ehkä tunnetuin on linksysin nslu2 joka sisältää mm. hieman enemmän muistia kuin agestar. Kannattaa siis vertailla hintoja sillä agestar ei välttämättä ole se hinta/laatu suhteeltaan paras ratkaisu.

ps. kiitos kommentista niitä ei täällä paljon näy.

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos vastauksesta. Ihan kevyttä kamaahan tuolla tultaisiin ajamaan, irssi yms. mutta pystytkö kertomaan hieman tehoja. Keskusmuisti? kellotaajuus?

anacron kirjoitti...

Lisäsin blogiin vielä cpuinfo ja mem tulosteet. Prosessoria on vähän hankala vertailla mitenkään muuten kuin bogomipsien avulla joita löytyy 153.19. Tämä on aika vähän kun verrataan sitä toiseen serveriin jota käytän, Intel Xeon X3210 2.13Ghz bogomips: 4274.12. Serverissä pyörii virtuaalikäyttis vmwarella joten en tiedä vaikuttaako se bogomipsien määrään jotenkin, mutta kuitenkin ero on aika suuri. Muistia agestarissa on kokonaisuudessaan 28MB joten ei silläkään kovin pitkälle pötkitä.

Anonyymi kirjoitti...

pitaa tarkistaa:)