Kesä tulee ja ulkona hölmöily lisääntyy suorastaan pelottavin määrin, erityisen paljon ulkoilevat ihmiset voidaan tunnistaa jopa pikmenttihäiriöistä.
Nörteille ja modaajille tämä on tietysti hieno juttu, ei pelkästään siksi että rannallaolijat kuluttavat vähemmän nettikaistaa, vaan koska rannalla sekä puistoissa löhöilyä voidaan parantaa jopa sadoilla prosenteilla tuomalla paikalle musiikkia! joka antaakin oivan tekosyyn uuden projektin aloittamiseen, nimittäin ghettoblasterin.
Lähtökohtina itselläni oli että soitin täytyisi olla hinta/laatu suhteeltaan ehdottoman hyvä, mökää pitäisi lähteä enemmän kun niistä ryöstöhintaisista kaupassa myytävistä pienistä ipod "matkakaiuttimista" sun muista hömpötyksistä. Allthemods:ia selaamalla löysinkin sattumalta yhden projektin, joka tosiaan oli aika ghetto, mutta antoi itselleni aika hyvän kuvan millaisen soittimen itsekkin voisin helposti tehdä, kiitos siitä lamaanni.
Ideana oli tehdä ghettoblasteri 2.1 kaiuttimista, joita saa nykyään todella halvalla ja niissä on todella hyvä ääni verrattuna hintaansa. Pihinä ihmisenä päädyin tietysti halvimpaan ratkaisuun ja ostin verkkokaupasta medialoungen 2.1 kaiuttimet noin 20 eurolla.
Noh, ääni oli aika yllättävän hyvä ottaen huomioon mitä kaiuttimet maksoivat. Pidän kuitenkin enemmän tietokoneessani olevista Logitechin x-230 kaiuttimista.
Tietysti tälläisessä projektissa tärkein asia on se että minkälaista vahvistinta käyttää ja minkälaista virtalähdettä käyttää. Päädyin käyttämään kaiuttimien mukana tullutta vahvistinta, sillä sen sai toimimaan näppärästi 12v jännitteellä(ja säästin taas rahaa! JES). Virtalähteeksi ostin biltemasta lyijyakun josta sai pulittaa 18e + ~10e laturista
Kuvassa kaiuttimien testausta akun kanssa, ja hyvin toimii!
Tässä näkyy subwooferkotelon sisältä löytyvä vahvistin, vasemmalla muuntaja joka muuntaa pistorasiasta tulevan jännitteen vahvistimelle sopivaksi. Heivasin sen pois, sillä aion käyttää kaiuttimia vain akulla. Mötikkä tässä tapauksessa toi siis vaan turhaa lisäpainoa, mutta säästin sen toki jotain toista projektia varten.
Diskanttien virkaa hoitavat kaksi suht pientä elementtiä, mutta ne kuitenkin ajavat asiansa ihan hyvin. Asia josta en pitänyt oli nämä kammottavat muovikotelot. Päätin että rakennan tilalle puiset.
Joten turhakkeet vaan pois ja miettimään kotelon suunnittelua. Bassoelementille tehty kotelo oli kuitenkin ihan hyvä, joten en tehnyt siihen mitään muutoksia. Ideana oli rakentaa kotelo niin että diskantit tulevat basson yläpuolelle ja akku niiden taakse, ja sen taakse jäisi vielä tilaa laittaa mp3-soitin piiloon. Lopputulos näyttäisi jotakuinkin normaali kaiuttimelta, mutta siihen tulisi vielä kantohihna ja sepä soi ilman roikkuvia piuhoja.
En ajatellut kovinkaan pitkään vaan aloitin rakentelun.
Työkaluina pitkälti rautasaha(heh), pora, ja muutama liimapuristin. Jouduin hankkimaan myös poranterän jotta sain tehtyä tarpeeksi suuria reikiä elementeille.
Jälleen palasten sovittelua, tietenkin olin hutiloinut ja kotelo diskanteille oli liian suuri muutamalla millillä, ja muuta tuskaa. Päätin vaihtaa vahvistimen paikkaa subwooferin kotelon yläosaan niin että se jäisi piiloon kun lopullisen kannen sulkee. Toteutin homman niin että porasin kanteen reikiä, paljon.
Kun reikiä on tarpeeksi monta ja tarpeeksi vierekkäin, voi poraa pakottaa kohti reunoja niin että se leikkaa reikien välillä olevan puun, näppärää ja halpaa, ellei poranterät satu katkeilemaan.
Tein vahvistimelle 3mm vanerista etulevyn, reiät oli helppo tehdä oikeille kohdille niin, että väritin lyijykynällä alkuperäisten reikien päällä olevaa paperia jolloin kolot erottuvat tummempina. Teippasin tämän paperinpalan sitten siihen vaneriin ja porailin pienellä terällä kolojen keskustat, josta siirryin sitten isompiin teriin.
Kas näin.
Tässä vaiheessa pahimpien mittaongelmien yli on jo päästy ja sain sivulevytkin jo paikoilleen, tekele alkaa näyttää jo toimivalta. Ostin k-raudasta kotelon taakse tuollaisen kätevän vipulukkosen, miksihän näitä nyt kutsutaan, mutta kuitenkin hyvin yleisiä alumiinilaatikoiden ja vastaavien kanssa.
Kaikki osat paikoillaan, loppu alkaa jo hiljalleen häämöttää.
Hionnan jälkeen(yäk) maalasin vanerit mustalla kiiltävällä maalilla jossa on myös lakkapinnoite kuivuessaan, eli suomeksi vesitiivistä ja kestävää. Ghettoblasteria kuitenkin tullaan pääosin käyttämään ulkona.
Koska ghettoblasterin etuosa näytti vielä samalta kuin tässä, oli tietysti järkevää tehdä sille suoja, jotkut inhoavat niitä ja jotkut tykkäävät. Itselläni kyse oli lähinnä siitä että olisi ollut hankalaa tehdä suojaa niin että elementit näkyvät, johtuen työkalujen puutteesta.
Tein nopeasti diskanttikoteloiden riman jämäpaloista suorakulmaisen kehikon kankaalle ja porasin sen kiinni. Mustasta paidasta tuli suojakangas, kun oikein muuta ei ollut tarjolla, se kuitenkin täytti tehtävänsä yllättävän hyvin. Käytin niittikonetta kankaan kiinnittämiseen.
Tein alunperin ghettoblasterin sivuille kantokahvat kumimatosta, ne kestivät kantamista muuten hyvin, mutta matossa oli poikkikuviota joka aiheutti sen, että sen sai aika helposti revittyä kahtia kuvion kohdalta, ja testikerralla toinen näistä katkesikin. Ei kannata siis käyttää kuvioitua mattoa.
Asia piti tietysti korjata, ja päädyin laittamaan soittimen yläosaan vielä toisenkin kahvan, sillä kun kahvat olivat sivuilla, soitinta oli hankala kantaa. Kun kahvat olisivat yläosassa soitin pysyisi helpommin eteenpäin suuntautuneena. Tietysti tämän sijoituksen ongelma oli se että kotelo on kasattu aika heppoisesti, ja tilannetta ei muutenkaan paranna se seikka että mitoituksissa oli niitä millin heittoja. Toinen kahva tuli vielä luukun kohdalle kiinni, joten päätin laittaa sille vahvistuksen. Kahva on kestänyt ainakin tähän asti ihan hyvin, suurin rasitus kohdistuu tällä hetkellä kahvan kiinnitykseen, ja voi olla että jossain vaiheessa tuon lukon vastakappale pettää, sillä en saanut siihen kiinni sitä alkuperäistä vastakappaletta, vaan jouduin sahaamaan sellaisen itse alumiinistä. Jos rakentaisin toisen vastaavanlaisen kaiuttimen, toteuttaisin sen hieman toisella tavalla, tämän ongelma on lähinnä siinä että se on täysin purettavissa.
No jokatapauksessa projekti on mielestäni onnistunut ja soitin ajaa tehtävänsä paremmin kuin hyvin, ghettoblasteri painaa suht paljon verrattuna kaupallisiin malleihin, 7.6KG nimittäin. Äänentoisto on kuitenkin ihan toista luokkaa varsinkin tällä hinnalla. Suurinta huomiota herättää basso, jota matkakaiuttimissa harvemmin onkaan. Akunkestosta on vielä paha sanoa sillä en ole saanut sitä kulutettua loppuun vaikka soitinta on luukutettu täysillä mm. vappuna. Lisään sen kyllä vielä tänne kunhan se joskus saadaan selville.
Äänisäätimen saa ujutettua sopivasti luukun ulkopuolelle, ja jätettyä soittimen silti sisälle.
Bassoakin voi säätää, mutta täysilläpä sitä kannattaa mielestäni pitää.
Siinä se nyt on, valmis toistaiseksi...
Hintaa kertyi noin 50e itse soittimesta ja puutavarasta, kahvoja, piuhoja ja vastaavia löytyi kaapista. Työkaluihin, maaliin ja vastaaviin upposi ainakin 30e
Joten kokonaishinta on 75-80e luokkaa. Työtunnit onkin sitten asia erikseen, mutta omasta mielestäni rakentelu oli tietysti ihan hauskaa.
Kiitos ja näkemiin, rannalla tavataan.
Lisäykset: Kun akun varaus lähenee loppuaan ääni alkaa särkeä ja basson teho hiljenee huomattavasti, pitää varmaan ostaa vara-akku, tuon lataus täyteen kestää nimittäin sellaiset 15h.
edit: myin kyseisen ghettoblasterin eteenpäin ja rakensin itselleni vielä paremman, tästä lisää myöhemmin.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
5 kommenttia:
Ruttopuisto got owned by anacron's GhettoBlastah.
Tuollanen on ollut itselläkin mielessä rakentaa mutta enpä ole saanut aikaan. Kiva soitin tuli :)
P.s. mulla on kanssa käytössä Logitechin x-230, pirun hyvä setti. Ostin huuto.netistä kympillä. (johto oli vaan poikki)
Ei tarvitse tuollaista kiinalyijyakkua montaa kertaa syväpurkaa, niin se on pilalla, joten suositelen latausta, ennenkuin se on jo liian myöhäistä.
anonyymi: Ensinnäkin kiitos vinkistä, Akku ei ehkä ole niitä laadukkaimpia, saati muuten suunniteltu tuohon käyttöön. Olen ottanut tavaksi että latailen akun aina täyteen päivän päätteeksi. Harvemmin sitä tulee soitatettua sellaista neljää tuntia enempää, joten latailuakaan ei sitten tulee niin järjetöntä määrää, ja akku varmaan tykkää tuosta käytännöstäkin enemmän.
Lähetä kommentti