perjantaina, maaliskuuta 28, 2008

Fujitech dvb-t linuxilla

Ostin verkkokaupasta fujitechin (fuj:tech) usb-dvb-t:n, eli tuttavallisemmin digi-tv sovittimen antenniliitännällä. Mokoma pieni mokkula maksoi vaivaiset 20e ja en sitä varmaan olisi ostanutkaan jos se ei olisi ollut näin halpa. Nykyään tuntuu vähän siltä että tv:tä on ihan turha katsoa kun ei sieltä oikeen mitään tule ja leffatkin tulee katsottua dvd:ltä.

Ongelmalliseksi - kuten aina - muodostui tietysti se että toimiiko laite linuxissa, onneksi en ollut ainoa joka tämän kanssa on joutunut painimaan, ja eräs crope(Antti Palosaari) nimimerkkiä käyttävä kaveri olikin tähän ajurin kehitellyt, suuret kiitokset hänelle. Ajurin vääntämistä on varmasti helpottanut että tämä dvb-t tikku käyttää itseasiassa Afatech AF9015 ajuria, jota käyttää myös A-Link DTU(m) ja ainakin Tubestick. Toisaalta empä ole ennen ajureita linuxille vääntänyt, niin paha mennä julistamaan mitään vedenpitäviä faktoja.

Ajurit oli suhteellisen helppo asentaa:
sudo apt-get install mercurial linux-headers-$(uname -r) build-essential
hg clone http://linuxtv.org/hg/~anttip/af9015
cd af9015
make
sudo make install

Tikun käyttämiseen tarvii myös firmwaren jonka saa napattua ainakin toistaiseksi täältä
Ajuri tulee laittaa /lib/firmware/(kernelisi versio)/ -kansioon
eli näin:
cd /lib/firmware/
sudo wget http://www.otit.fi/~crope/v4l-dvb/af9015/af9015_firmware_cutter/firmware_files/4.95.0/dvb-usb-af9015.fw

Tämän jälkeen tikku tunnistuu onnistuneesti, skannailin kanavat scan komennolla
(scan /usr/share/doc/dvb-utils/examples/scan/dvb-t/fi-(paikkakuntasi)) ja totesin että antenni on aika surkea, mutta ajaa asiansa useinmiten, tästä saattaa seurata taas uusi projekti, nimittäin oman antennin rakennus.

Telkkua voi katsella vaikka
mplayerillä komennolla mplayer dvb://"kanava" -demuxer mpegts -vf pp=lb Olettaen että olet kopioinut kanavatiedot mplayerille. Kaffeine on myös kätevä playeri digitv:n katseluun, varsinkin jos haluat kanavasurffailla ja tallennella ohjelmia kätevästi. Mielestäni mplayer kuitenkin toimii sulavammin vähemmillä resursseilla.



Tikku toimii myös näppärästi Eee-pc:llä :)

Ei kommentteja: