perjantaina, heinäkuuta 11, 2008

Fon dd-wrt

Vuoden 2006 loppupuolella satuin saamaan hassun mailin. "ilmaisia reitittimiä tarjolla, tsekkaa jos kiinnostaa" No tietysti katsoin ja kyseessä oli Fon:in kampanja, ja gmailin ansiosta satuin vielä löytämään linkin uutiseen. (mitähän muuta jännää sieltä voisi tonkia..) Noh tilasin reitittimen innoissani ja sainkin sen sitten joskus joulun tienoilla. Itse en silloin käyttänyt kovinkaan paljon wlania, mutta sain selville että kyseessä olikin vähän enemmän kun pelkkä wlan-reititin. Ideana oli että jaan ilmaiseksi laajakaistaani wlanin kautta, ja korvaukseksi saan käyttää muidenkin "foneroiden" nettiä ilmaiseksi. Idea kuulosti hyvältä, ja sitä se tavallaan olikin. Mutta aika harvoimpa olen nyt vuosien aikana törmännyt fon reitittimiin, ja fonin kompastuskivi onkin se että sillä tosiaan pääsee nettiin, mutta vain selaimella, eikä sillä pääse esim. irkkaamaan etäyhteyden kautta.

Nyt päätin vihdoin tehdä asialle jotain ja aika monet ovatkin foninsa flashanneet open-wrt tai dd-wrt "linux-käyttöjärjestelmällä" joka tekee siitä oikeasti todella pätevän reitittimen. Ainut mitä jää kaipaamaan on muutama ethernet-portti wlanin lisäksi.

Fonin muuntaminen näin jakaa mielipiteitä todella paljon. Jotkut ovat sitä mieltä että se on väärin ja hyvän idean romuttamista. Erityisesti Fon -tiimi yrittää kamppailla tätä vastaan ja La Fonera -laite päivittääkin itsensä netin kautta jotta muutostyö olisi mahdollisimman hankalaa.

Itse olen sitä mieltä että Fonin idea on hyvä, mutta vielä parempi on muuttaa se vaikka dd-wrt boksiksi ja jättää siihen avoin wlan. Näin sillä pystyy irkkaamaan ja tekemään mitä tahansa muutakin mitä Fon ei antanut tehdä. Lisäksi dd-wrt tukee jo itsessään useita samankaltaisia hotspot-palveluita kuten wifidog, spudnik ja chillispot.

Muutostyön tarkat ohjeet löydät dd-wrt:n sivuilta ja tästä. (edit: linkki ei enää voimassa)
sivuilta löytyy myös lista kaikista muista reittittimistä mitkä pystyy muuntamaan, ja itse ainakin huomasin että a-linkin rr24:n muuntaminen onnistuu, tekisin tämän heti jos kyseisen boksin omistaisin.

Jos kiinnostuit alkuperäisestä fonin ideasta, niin La fonera reitittimestä joutuu ainakin tällä hetkellä maksamaan 39 euroa, mutta mm. wippies on toinen samankaltainen palvelu joka tarjoaa laitteensa ilmaiseksi, kunhan niitä pitää seuraavat 12kk päällä, tai he veloittavat laitteen hinnan takaisin. Tähän kyseiseen laitteeseen ei vielä toistaiseksi ilmeisesti saa vaihdettua dd-wrt:tä, mutta tällä hetkellä näyttää että sitä kovasti siihen yritetään kehittää.

Edit: Korjaus, RR24:n korjaukseen en löytänyt enää ainakaan uudelleen ohjeita, en sitten tiedä mistä sen bongasin, mutta toistaiseksi en ole enää varma onnistuuko se edes.