keskiviikkona, huhtikuuta 28, 2010

ghettoblaster 3 osien metsästys

En ole vielä saanut aikaiseksi julkaisua edes ghettoblaster 2:n juttua ja olen jo kirjoittamassa ghettoblaster kolmosesta...

Aiemmat ghettoblasterit jota olen rakentanut, ovat pohjautuneet johonkin valmiiseen halpaan 2.1 settiin jotka ovat itseasiassa toimineet yllättävän hyvin tähän tarkoitettuun asiaan. Ongelmia näissä kuitenkin on paljolti, mutta ensimmäiseksi ghettoblasteriksi nämäkin ovat varsin mainio projekti.

Aikaisempien soitinten tehokkuus on ollut luokkaa 25-30w mutta herkkyydestä ei ole ollut hajuakaan. Yleensä voluumi on riittänyt ja äänenlaatu on tyydyttänyt, mutta soittimia on luukutettu aika pitkälti täysillä ulkokäytössä, joten mökää olisi saanut olla hieman enemmänkin kuin vastaava 2.1 setti antaa ulos.

Koska herkkyydestä ei ole hajuakaan - enkä jaksa sitä alkaa metsästämään mistään - voin silti päätellä että kaiuttimet on todennäköisesti optimoitu kuitenkin sisäkäyttöön (tämä on ihan uskomattoman vaikeaa päätellä!) Sisätiloissa subwoofer onkin ihan mukavan mölyisä, ja kokoonsa nähden siitä lähtee varsin mukava meteli ja siinä on jopa useimmille ihmisille tarpeeksi hyvä äänenlaatu, mutta ulkokäytössä se ei ole tarpeeksi mölyisä.

Toinen kompastuskivi on ollut akku, käytin moottoripyöriin jne. suunniteltua lyijyakkua, joka painaa suht paljon eikä kestä syväpurkua.

Lisäksi luulen että kun näitä soittimia on luukutettu täysillä johon niitä ei ole todellakaan suunniteltu, ovat elementit saattaneet mennä huonoiksi, varsinkin jos akkuteho on ollut liian alhainen ja soittimelle ei ole saatu tarpeeksi virtaa... ääni on särkenyt ja elementit vaurioituneet. Virtaongelmia voisi varmasti vähentää laittamalla kondensaattorin akun ja vahvistimen välille... mutta ongelmia siis piisaa!

Ajattelin tehdä kerrankin soittimen niinkuin pitää ja teen sen useista erillisistä komponenteista enkä yhdestä valmiista kaiutinsarjasta

Ensinnäkin hankin vahvistimen erikseen, herkät tehoa kestävät elementit erikseen, parempi akku joka kestää syväpurkua (hinnan puitteissa lithium taitaa olla järkevin vaihtoehto ja nimh on myös varteenotettava)

Lasken myös kunnolla kotelolle litratilavuuden. Kotelosta tulee myös tällä kertaa perinteisen mankan muotoinen, eikä mikään toteemipaalu.

--

Mietittyäni eri vaihtoehtoja tovin, päädyinkin pöllimään samat komponentit kuin mitä drakmin on uuteen ghettoblasteriinsa laittamassa. Kotelosta ei kuitenkaan tule yhtä hieno taidepläjäys vaan yritän rakentaa edellisten blasterien kokemusten perusteella sellaisen kotelon joka kestää hieman ruhjomista ja naarmut eivät haittaa.

Yritin etsiskellä järkeviä kittejä muualta, mutta visatonin kitti on itseasiassa älyttömän halpa suhteessa sen spekseihin. Aika moni muukin on myös kopioinut tuon idean, joten miksen siis minäkin :)

osina ovat:
visatonin pienet pa-kaiuttimet 208/h (rakennussarja)
suren 2x100w d-luokan vahvistin
jonkin sortin lithium tai lithium-polymeer akku

päivityksiä siis luvassa lisää kun kaikki osat saa hankittua!